Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ


 

twenty seven european union flags 3d render

twenty seven european union flags 3d render

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη διαμορφώθηκε έτσι ώστε η ένωση της Ευρώπης  να θεωρηθεί  ως η μοναδική λύση για την αποφυγή μελλοντικών πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών . Το έναυσμα έδωσε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ με το λόγο που εκφώνησε στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης το 1946, στον οποίο προτείνει την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής οικογένειας σε κλίμα ειρήνης, ασφάλειας και ελευθερίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε επίσημα την 1η Νοεμβρίου 1993 με την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Εμπνευστές και αρχιτέκτονες της, θεωρούνται οι Χέλμουτ Κολ και Φρανσουά Μιτεράν. Την 1η Ιανουαρίου 1995 η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία προσχώρησαν στην πρόσφατα ιδρυθείσα Ένωση.

Το ενιαίο νόμισμα της Ένωσης, το ευρώ, αντικατέστησε για πρώτη φορά τα εθνικά νομίσματα, σε λογιστική μορφή, σε έντεκα κράτη μέλη, τη λεγόμενη Ευρωζώνη. Το 2001 προσχώρησε σε αυτήν και η Ελλάδα, ενώ το 2002 το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα κυκλοφόρησε και σε φυσική μορφή σε ολόκληρη την Ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεχθεί επιρροές από τον ελληνικό πολιτισμό και τη μυθολογία του.  Αγάλματα και πίνακες ζωγραφικής της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία, κοσμούν πολλούς χώρους και κτήρια της Ένωσης ενώ συναντάται επίσης και στο ελληνικό νόμισμα των 2 ευρώ. Η δεύτερη έκδοση των τραπεζογραμματίων του ευρώ έχει πάρει το όνομα Σειρά «Ευρώπη», στα οποία έχει τοποθετηθεί το πορτραίτο της Ευρώπης.

Η σημαία της ένωσης αποτελείται από έναν κύκλο 12 χρυσών αστέρων σε μπλε φόντο. Το «μπλε» συμβολίζει τη δύση ενώ τα 12 χρυσά αστέρια με τη τοποθέτησή τους σε κύκλο συμβολίζουν την αλληλεγγύη, την αρμονία και την τελειότητα. Η σημαία είχε σχεδιασθεί αρχικά το 1955 για το Συμβούλιο της Ευρώπης, υιοθετήθηκε ως επίσημη σημαία της ΕΟΚ το 1985 και κληρονομήθηκε από την ΕΕ. Την ίδια χρονιά υιοθετήθηκε και ο επίσημος ύμνος της Ένωσης ο οποίος είναι το πρελούδιο της Ωδής στη Χαρά, τμήμα της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν, σε ορχηστρική έκδοση. Η 9η Μαΐου έχει κηρυχτεί ως Ημέρα της Ευρώπης και είναι η επέτειος της Διακήρυξης Σουμάν (9/5/1950), της απαρχής της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιδέας.

Οι θεσμοί της ΕΕ είναι οι ακόλουθοι:

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Το Δικαστήριο
Το Ελεγκτικό Συνέδριο

Τα όργανα της ΕΕ είναι τα ακόλουθα:

Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή
Επιτροπή των Περιφερειών
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

2 thoughts on “Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  1. Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    «Κυβέρνηση» της Ένωσης θεωρείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι και το εκτελεστικό της όργανο. Η Επιτροπή αποτελεί την κινητήρια δύναμη και την αφετηρία κάθε δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Παράλληλα όμως, στην Επιτροπή ανήκει και το δικαίωμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας, το οποίο ασκεί με εισηγήσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών.Οι 20 Επίτροποι που την αποτελούν μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρός της, δεσμεύονται να είναι εντελώς ανεξάρτητοι από τις εθνικές κυβερνήσεις τους και να δρουν μόνο προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μέλη της Επιτροπής πρέπει να έχουν ικανότητες, κατάρτιση και εμπειρίες από την άσκηση υψηλών καθηκόντων στο εθνικό και κοινοτικό επίπεδο. «Επιλέγονται δε βάσει των γενικών τους προσόντων και παρέχουν κάθε εγγύηση ανεξαρτησίας» σύμφωνα με το άρθρο 4 Περί Διατάξεων που αφορούν την Επιτροπή.

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προασπίζεται το γενικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προωθεί τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Προτείνει τα νομοθετικά κείμενα της Ένωσης και υλοποιεί τις ενέργειες που αποφασίζουν το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Φέρει την πολιτική ευθύνη έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο μπορεί να την απαλλάξει από τα καθήκοντά της ψηφίζοντας πρόταση μομφής εναντίον της.

    Η Επιτροπή αποτελείται από 20 μέλη. Επικεφαλής είναι ο Πρόεδρος, ενώ υπάρχουν και δύο αντιπρόεδροι. Η Επιτροπή ανανεώνεται ανά πενταετία, στο εξάμηνο που ακολουθεί την εκλογή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο διάστημα αυτό, το νέο Κοινοβούλιο έχει το χρόνο να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο της Επιτροπής που ορίζεται από τα κράτη μέλη, προτού ο ίδιος επιλέξει, σε διαβούλευση με τα κράτη μέλη, τα υπόλοιπα μέλη του σώματος. Κατόπιν, το Κοινοβούλιο αποφαίνεται επί της Επιτροπής συνολικά, με ψήφο έγκρισης. Αφού λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, η νέα Επιτροπή μπορεί να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα της τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί τέσσερις βασικές αρμοδιότητες:

    Προτείνει τα νομοθετικά κείμενα στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

    Διαχειρίζεται και υλοποιεί τις κοινοτικές πολιτικές. Η Επιτροπή είναι το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Μεριμνά για την τήρηση του κοινοτικού δικαίου (από κοινού με το Δικαστήριο).

    Αποτελεί το σημαντικότερο εκφραστή των θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί τον κυριότερο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν αυτή διαπραγματεύεται διεθνείς συμφωνίες

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο ρόλος του

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήρε τη σημερινή του ονομασία στις 30 Μαρτίου 1962 αλλάζοντας τον προηγούμενο τίτλο του που ήταν «Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Συνέλευση». Σήμερα είναι το άμεσα εκλεγμένο κοινοβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκφράζει και εκπροσωπεί τους 372 εκ. πολίτες της και το μόνο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει την άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση γιατί εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια με άμεσες, γενικές εκλογές που διεξάγονται την ίδια περίοδο στα κράτη μέλη.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελείται από 626 μέλη, τα οποία εκλέγονται για πενταετή θητεία, με άμεση, καθολική ψηφοφορία από το σύνολο των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Τα μέλη του είναι οργανωμένα σε πολιτικές ομάδες που εκπροσωπούν τις κυριότερες πολιτικές τάσεις που υπάρχουν στα κράτη μέλη.

    Οι αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι οι εξής:

    Ασκεί δημοκρατικό έλεγχο στο σύνολο των κοινοτικών θεσμών και κυρίως στην Επιτροπή. Για το διορισμό του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής απαιτείται η έγκριση του Κοινοβουλίου. Το Κοινοβούλιο έχει επίσης τη δυνατότητα να υπερψηφίσει πρόταση μομφής εναντίον της Επιτροπής και με αυτό τον τρόπο να την εξαναγκάσει σε παραίτηση.

    Συμμετέχει, μαζί με το Συμβούλιο, στη άσκηση της νομοθετικής εξουσίας. Το Κοινοβούλιο συμμετέχει μαζί με το Συμβούλιο στην επεξεργασία και την έγκριση των νομοθετικών κειμένων τα οποία προτείνει η Επιτροπή. Ο ρόλος των δύο οργάνων είναι ισότιμος και σε περίπτωση διαφωνίας τους συγκαλείται η Επιτροπή Συνδιαλλαγής, για την επίτευξη συμβιβασμού.

    Η σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου είναι εξάλλου απαραίτητη για ορισμένα σημαντικά πολιτικά ή θεσμικά ζητήματα, όπως η προσχώρηση νέων κρατών μελών, τα καθήκοντα και οι εξουσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.ά.

    Διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην έγκριση του προϋπολογισμού. Η τελική απόφαση για την έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού εναπόκειται στο Κοινοβούλιο. Παράλληλα, μαζί με το Συμβούλιο, ασκεί δημοσιονομικά καθήκοντα και έχει τη δυνατότητα τροποποίησης των κοινοτικών δαπανών.

    . Η Ολομέλειά του συνέρχεται για μια εβδομάδα κάθε μήνα στο Στρασβούργο, ενώ οι έκτακτες σύνοδοι και οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες. Η έδρα της Γενικής Γραμματείας του, στην οποία εργάζονται 3.700 περίπου υπάλληλοι είναι στο Λουξεμβούργο. Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διευθύνονται από τον Πρόεδρο, ο οποίος μαζί με τους 14 Αντιπροέδρους συγκροτούν το Προεδρείο, όργανο που αποφασίζει για ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του Κοινοβουλίου.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το κατ΄ εξοχήν πολιτικό όργανο στο πλαίσιο της Ένωσης που διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο με τον καθορισμό των γενικών πολιτικών προσανατολισμών της Ένωσης».

    Ασκεί, από κοινού με το Κοινοβούλιο, δημοσιονομική εξουσία. Το Συμβούλιο, μαζί με το Κοινοβούλιο εγκρίνουν από κοινού τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών (COREPER) προετοιμάζει τις εργασίες του Συμβουλίου. Το Συμβούλιο επικουρείται στο έργο του από ομάδες εργασίας, αποτελούμενες από υπαλλήλους των εθνικών διοικήσεων.

    Η πλειονότητα των αποφάσεων λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία. Το όριο της ειδικής πλειοψηφίας έχει οριστεί στις 62 ψήφους επί συνόλου 87 (το 71% των ψήφων). Οι ψήφοι των κρατών μελών σταθμίζονται με βάση τον πληθυσμό τους και κατανέμονται ανά κράτος ως εξής:

    Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο: 10 ψήφοι
    Ισπανία: 8 ψήφοι
    Βέλγιο, Ελλάδα, Ολλανδία και Πορτογαλία: 5 ψήφοι
    Αυστρία και Σουηδία: 4 ψήφοι
    Δανία, Ιρλανδία και Φινλανδία: 3 ψήφοι
    Λουξεμβούργο: 2 ψήφοι

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί και Κοινότητα Δικαίου. Η ύπαρξή της προϋποθέτει ότι τα κράτη μέλη, τα θεσμικά όργανα και οι ιδιώτες αναγνωρίζουν τα θεσμικά όργανα και οι ιδιώτες αναγνωρίζουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των κανόνων της. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να επικαλεσθεί ενώπιον των Δικαστηρίων της χώρας του την ισχύ και την εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου και να προσφύγει αν χρειασθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαρτίζεται από 15 Δικαστές και επικουρείται από 8 Γενικούς Εισαγγελείς. Κατόπιν αιτήσεως του Δικαστηρίου, το Συμβούλιο δύναται, αποφασίζοντας ομόφωνα να αυξήσει τον αριθμό των γενικών εισαγγελέων. Οι Δικαστές και οι γενικοί εισαγγελείς του Δικαστηρίου επιλέγονται μεταξύ προσωπικοτήτων που παρέχουν πλήρη εγγύηση ανεξαρτησίας και συγκεντρώνουν στις χώρες τους τις αναγκαίες προϋποθέσεις για το διορισμό στα ανώτατα δικαστικά αξιώματα ή είναι νομικοί αναγνωρισμένου κύρους. Διορίζονται με κοινή συμφωνία από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών για περίοδο έξι ετών.

    Οι Δικαστές εκλέγουν μεταξύ τους για μια τριετία τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, ο οποίος διευθύνει τις εργασίες του Δικαστηρίου και προεδρεύει των συνεδριάσεων και των διασκέψεων. Η επανεκλογή του Προέδρου επιτρέπεται. Κάθε κράτος μέλος εκπροσωπείται με ένα Δικαστή.

    ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Το Ελεγκτικό Συνέδριο ιδρύθηκε το 1977 και κατέστη αυτόνομο θεσμικό όργανο με την εφαρμογή της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1993. Κύριο έργο του Συνεδρίου είναι η εξασφάλιση της σωστής εκτέλεσης του κοινοτικού προϋπολογισμού.

    Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποτελείται από 15 μέλη- ένα από κάθε κράτος μέλος- που διορίζονται από το Συμβούλιο, κατόπιν διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η θητεία των μελών είναι εξαετής, και μπορεί να ανανεωθεί. Το σώμα εκλέγει τον πρόεδρο του για τριετή θητεία.
    http://docplayer.gr/29315-Pos-leitoyrgei-i-eyropaiki-enosi.html

Σχολιάστε