Εις Δελφίνιο Απόλλωνα


ΑΙΓΙΝΑ ΑΠΟΛΛΩΝ

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΝΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΚΟΛΩΝΑ ΑΙΓΙΝΑ

Ο Ναός του Απόλλωνα

Στην κορυφή του λόφου της Κολώνας στην Αίγινα, υπήρχε ο περίπτερος ναός του Απόλλωνα, του 6ου αι. π.Χ. (500-520 π.Χ.) Ο ναός ήταν περίστυλος 12×6 και από αυτόν σώζεται σήμερα μόνο μια κολώνα ύψους 8 μ. που ανήκει στον οπισθόδομο του ναού. Τα αετώματα του ναού ήταν από παριανό μάρμαρο και απεικόνιζαν αμαζονομαχίες. Ο Απόλλωνας ονομαζόταν και Δελφίνιος και λατρευόταν ιδιαίτερα από τους Αιγινήτες οι οποίοι μάλιστα αντικατέστησαν στο νόμισμά τους τη χελώνα με το Δελφίνι.
Νότια του ναού υπήρχε προπύλιο και δύο μικρά ορθογώνια κτίσματα, ανατολικά ο βωμός, νοτιοανατολικά ο ναός της Αρτέμιδος, δυτικά ένα κυκλικό κτήριο και βόρεια ορθογώνιο κτήριο του οποίου σώζονται τα θεμέλια.

Ο Απόλλων, πέρα από θεός του φωτός και της μουσικής ήταν και θαλάσσιος θεός, προστάτης των ναυτιλλομένων, καλούμενος Δελφίνιος ή Δελφίν και λατρευόμενος ως Δελφίνιος Απόλλων. Οι θαλασσοπόροι τον ικέτευαν και του ζητούσαν καλό καιρό και του έκαναν σπονδές. Γι’ αυτό από τη Μ. Ασία ως τη Μασσαλία σε νησιά και ακρωτήρια υπήρχαν ναοί του Απόλλωνα.

 

ΑΙΓΙΝΑ 2

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s