ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΦΩΣ


Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα νοιώσεις κάθε είδους μεγαλείο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

THW FLOWER

«ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» » του 1836  του Julius Ahiborn. Αυτός ο πίνακας από τον Ahiborn είναι ένα αντίγραφο του πρωτοτύπου από τον Karl Friedrich Schinkel που έχει χαθεί.Αυτή η παράσταση δείχνει τους Ελληνες στην κατασκευή ενός ναού ,τοποθετώντας  το τελευταίο μπλοκ της ζωφόρου του . Η ελληνική επιγραφή κάτω αναφέρει ύμνο του Αριστοτέλη για τις αρετές της μάχης.  Αυτό το αριστούργημα βρίσκεται στην Alte Nationalgalerie, Staatliche Museen zu Berlin.

Αναμφίβολη και διαπεραστική λοιπόν η επίδραση και επιρροή της  Ελληνικής μυθολογίας και Ιστορίας στον τομέα της τέχνης και δημιουργίας και τα πιο σημαντικά και γνωστά μουσεία όλων των χωρών φιλοξενούν εντυπωσιακούς πίνακες   ζωγράφων, οι οποίοι εμπνεύστηκαν και εμπνέονται ακόμα από την ελληνική μυθολογία , στο πέρασμα των αιώνων. Πάρκα και κάστρα ανοιχτά στο κοινό , αλλά και Δημόσια κτίρια, Δημαρχεία, Οπέρες, στολίζονται με αγάλματα , τοιχογραφίες  και πίνακες εμπνευσμένα απο τους μύθους μας. Μούσες, ο Απόλλωνας, η Λητώ, Αθηνά,Ζεύς, όλοι οι θεοί του Ολύμπου, ήρωες, ημίθεοι, καθώς και απο τα Ομηρικά Επη, με πτέρυγες μουσείων ειδικά αφιερωμένες , που φέρουν και τα ονόματά τους, όπως η αίθουσα του Ηρακλή, στο CHATEAU DE VERSAILLES, οι Μούσες , στην Οπερα της Λυόν κλπ. Κάστρα, βίλες στην Ιταλία, αφιερωμένες στα Ομηρικά Επη, όπως η Villa Speranza,. Στην Αγγλία, Ισπανία, Ολλανδία..Καναδά, Αμερική παντού συναντάς όλη την Ομορφιά της Ελληνικής πραγματείας, ακόμη και στην Χιλή, ‘οπου υπάρχει  σταθμός του μετρό αφιερωμένος στην Ελλάδα! Και μια εντυπωσιακά μεγάλη λεωφόρος που διασχίζει όλο το Σαντιάγκο, με το όνομα της χώρας μας. Η Ελλάδα τελικά μπορεί να είναι παντού  εκτός απο την Ελλάδα.

Αλλά ας δούμε τι είπαν κάποιοι σημαντικοί φιλόσοφοι ποιητές και επιστήμονες  για την Ελλάδα , την φιλοσοφία και την Ελληνική γλώσσα.

Γκαίτε Γιόχαν Βόλφγκαγκ

«Στο έργο του Γκαίτε εκφράζεται ο θαυμασμός του για την Ελλάδα, σαν την μοναδική στον κόσμο πολιτισμένη χώρα.»(Εταιρία των φιλόμουσων της Βιέννης, 1815).

Υπήρξε επίσης λάτρης της Ελλάδας και υπερασπίστηκε με πάθος τον αρχαίο και νεότερο πολιτισμό της. Μετέφρασε ελληνικά δημοτικά τραγούδια, ύμνησε την Επανάσταση του 1821 και το φιλελληνισμό του λόρδου Μπάιρον.

 «Μένω εκστατικός μπροστά στο όραμα της Ελληνικής αρχαιότητας.»(Απόσπασμα από το έργο του ‘‘Ναυσικά’’).«Θέλω να δημιουργήσω μιάν Ελλάδα από τα μέσα μου.»(Από το έργο του ‘‘Ερμάννος και Δωροθέα’’).

«Διαβάζοντας τα λόγια του Πινδάρου:‘‘επικρατείν χρή’’ είδα το φώς.»

«Ο Όμηρος με τον Αχιλλέα και τον Οδυσσέα, τον γενναιότερο και τον εξυπνότερο των ανδρών, έδωσε πλήρη περιγραφή του ανδρικού φύλου.»(Από συνομιλία του με τον Eckerman στις 5 Ιουλίου1827).

«Τα έπη του Ομήρου επιζούν από τότε δίπλα στη θρησκεία και τη φιλοσοφία ως‘‘κοσμικό ευαγγέλιο’’.»

(Από το άρθρο του ‘‘Η ποίηση και η αλήθεια’’).

«Οι Έλληνες είναι συγγενείς μου, είναιδάσκαλοί μου. Τους θαυμάζω σαν άφθαστεςδιάνοιες της φράσεως και της γραμμής,καθώς και για τον ιδεώδη βίο τους.»(Από επιστολή που έστειλε στον γιο του Αύγουστοστο Bisbaden στις 5 Ιουλίου 1815).

«Ό,τι είναι η καρδιά και ο νους για το σώμα, είναι η Ελλάδα για τηνανθρωπότητα.»

«Ο καθένας πάνω στην τέχνη του ας είναι Έλληνας, αλλά να είναι.»

Μαθητές του Γκαίτε τον ερώτησαν:-«Δάσκαλε, τι να διαβάσουμε, για να γίνουμε σοφοί,όπως εσύ;»-«Τους Έλληνες κλασσικούς»απάντησε.-«Και όταν τελειώσουμε τους Έλληνες κλασσικούς,τι άλλο να διαβάσουμε;», ξαναρώτησαν.-«Πάλι τους Έλληνες κλασσικούς.»

(Από τις συνομιλίες του Γκαίτε με τον Eckerman).

Στον «Φάουστ» βάζει έναν ήρωα, τον Έλληνα Ευφορίωνα, μέσα στο πολιορκημένο Μεσολόγγι να φωνάζει: «Ν’ ανεβαίνω πάντα πιο ψηλά, να κοιτάζω πάντα πιο μακριά.»

«Οι Έλληνες είναι συγγενείς μου, είναι δάσκαλοί μου. Τους θαυμάζω σαν άφθαστες διάνοιες της φράσεως και της γραμμής, καθώς και για τον ιδεώδη βίο τους.» (Από επιστολή που έστειλε στον γιο του Αύγουστο στο Μπισμπάντεν στις 5 Ιουλίου 1815.)

«Λυπάμαι που τα γηρατιά μ’ εμποδίζουν να πραγματοποιήσω ένα ταξίδι στην Ελλάδα, που τόσο αγαπώ.» (Από επιστολή του στον Λόρδο Βύρωνα της 23/7/1823.)
«Στο Μεσολόγγι ήρωες γίνονται και τα παιδιά. Κάθε γυναίκα κι αμαζόνα.» (Από τον δεύτερο Φάουστ.)
«Το ενδιαφέρον, που δείχνουμε για την τύχη και τον αγώνα των Ελλήνων, επηρεάζεται από την εκτίμηση που δίνουμε στην έκδοση των δημοτικών τραγουδιών τους.» (Από επιστολή του στην νύφη του Οττίλια Γκαίτε της 11/7/1824.)
«Η Ελένη μου (του 2ου Φάουστ) περιλαμβάνει χρονικό διάστημα τρισχιλίων ετών, από της αλώσεως της Τροίας μέχρι της πτώσεως του Μεσολογγίου.» (Από επιστολή του στον Γουλιέλμον Ουμβόλδον, το 1826.)

«Μετά την συγγραφή του Βέρθερ και του Φάουστ επήγα να παρακαθήσω στην Τράπεζα των Ελλήνων. Εάν τους είχα γνωρίσει, όπως τώρα τους γνωρίζω, με τα αριστουργήματα, που υπάρχουν σ’ αυτούς από χιλιετιών δεν θα έγραφα ούτε ένα στίχο. Θα μεταχειριζόμουνα αλλοιώς τη δραστηριότητα μου.» (Εθν. αν. τόμος Α’, σελ. 239. Πηγή: Το βιβλίο «Χέρμαν και Δωροθέα» του Βασ. Λαζανά, 1994. πρόλογος σελ. 64.)
«Ω, μαγεία του Ελληνικού δαιμονίου, πόσο δυνατή είναι η σαγήνη της λατρείας σου και πόσο γόησσα είναι η διονυσιακή φιλοσοφία! Μ’ αυτήν και μόνη το πνεύμα μου πετά προς το Πάνθεον της φύσεως και εκεί μόνον ευρίσκω ανακούφισιν και γαλήνην από την τρικυμίαν των μικροτήτων της ζωής. Αρχαίον Ελληνικόν πνεύμα πόσον σε ηγάπησα!» (Από το περιοδικό «Πυθαγόρας» Ιουνίου 1936.)
«Ηγόρασα μίαν τεραστίαν κεφαλήν του Διός. Την έβαλα απέναντι στο κρεβάτι μου και άφησα το φως να πίπτη επάνω της κατά τρόπον κατάλληλον, ώστε να την βλέπω κάθε πρωίαν φωτιζομένην και να της απευθύνω την προσευχήν μου.»

«Ο Γκαίτε και ο Σίλλερ μοιράζονται το θαυμασμό για τους Έλληνες και την Ελλάδα «που διαπερνώντας και προχωρώντας πέρα απ’ τον κόσμο ζωογόνησαν τόσο τη φύση, ώστε κάθε βράχος, κάθε κλαδί, κάθε χείμαρρος και έρημος ξεχειλίζουν από Ελληνικό πνεύμα.» (Wolter Savage Landor, Άγγλος ποιητής 1755-1864. Στο πεζό του έργο «Φανταστικές συνομιλίες», 1829. Πηγή: Περιοδικό «Δαυλός», τεύχος 160, Απριλίου 1995, σελ. 9562.)

«Ευωχήθηκα στην τράπεζα του Όμηρου… Όμως για μένα δεν υπήρξε τίποτε περισσότερο ενδιαφέρον… από τα έργα των Ελλήνων συγγραφέων και καλλιτεχνών.» (Από επιστολή του στον Knebel στις 9 Νοεμβρίου 1790. Πηγή: Το βιβλίο τον Βασ. Λαζανά «Χέρμαν και Δωροθέα» 1994, σελ. 62.)
Ο Γκαίτε τοποθετεί τον εαυτό του μετά τον Όμηρο και ανακράζει: «Αλλά ποιος είναι δυνατόν να μετρηθή με τους θεούς; Ποιος είναι δυνατόν να μετρηθή με τον Ένα; Ωστόσο Όμηρίδης να είσαι, έστω και ο τελευταίος, ωραίο είναι.» (Από κριτική μελέτη «Einleitung» του Ernst Borkowsky, Βερολίνο 1921.
Στην Ελλάδα  οφείλουμε τα  φώτα  μας και το σύνολο των αρετών μας.        (ΒΟΛΤΕΡΟΣ)

Αυτό  που χρειάζεται  η  δύση  σήμερα  είναι  να ξαναγυρίσει στην αρχαία  Ελληνική  γραμματεία.      (ΡΟΖΕ   ΓΚΑΡΩΝΤΥ)  ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ.      Σε συνέντευξη  του  1996.

Η μελέτη  του Πλουτάρχου  εξυψώνει  την  πλαδαρή  ανθρωπότητα  της εποχής μας και την κάνει καλλίτερη και ζωτικότερη.       (ΣΙΛΛΕΡ)  ΓΕΡΜΑΝΟΣ  ΠΟΙΗΤΗΣ  ΚΑΙ  ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΣ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ.

Ο Αριστοτέλης  είναι ο γίγαντας  της σκέψης.    (ΚΑΡΛ  ΜΑΡΞ)

Όταν  γνωρίσουμε  σε  βάθος την  αρχαία  Ελληνική  επιστήμη και  μελετήσουμε τις  προτάσεις  της  θα μπορούμε  να  προχωρήσουμε  με  μεγαλύτερα  βήματα στην κατανόηση  του  σύμπαντος  και των μυστικών  του.      (ΤΖΩΡΤΖ  ΜΠΗΝΤΛ) ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ  ΦΥΣΙΚΟΣ

Τα   μαθηματικά  ως επιστήμη βρήκαν  το δρόμο τους  στον  αξιοθαύμαστο  λαό των  Ελλήνων. Η  διαπίστωση  ότι οι  Αιγύπτιοι  δεν  είχαν  ιδέα  της  γεωμετρίας  ως  επιστήμη  ενισχύεται  από την  άγνοια  αυτών  ως προς τον  υπολογισμό του ύψους.            (ΚΑΝΤ)

Οι  Έλληνες είχαν  καταλάβει  την μυστηριώδη  δύναμη  της κρυφής  πλευράς των πραγμάτων. Μας κληροδότησαν μια από τις ωραιότερες  λέξεις της γλώσσας μας, την λέξη ενθουσιασμός από το εν-θεός μέσα μας. Το μεγαλείο των πράξεων του ανθρώπου έχει ως μέτρο του την έμπνευση από την οποία πηγάζουν. Μακάριος όποιος φέρει  ένα θεό μέσα του.     (ΑΡΘΟΥΡ  ΚΕΣΛΕΡ)

Από την ιστορία των Ελλήνων αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες αν δεν αλληλοσπαράσσονταν  θα κατακτούσαν την υφήλιο.     (ΒΙΣΜΑΡΚ)

Από όλες τις ανθρώπινες φυλές η τελειότερη, η  ωραιότερη, η πιο δικαιολογημένα  αξιοζήλευτη, η  γοητευτικότερη, εκείνη  που σε συνεπαίρνει περισσότερο είναι οι Έλληνες. Παρόμοιοι  με τον ηνίοχο που οδηγεί  το άρμα, αυτοί  κρατούν στα  χέρια  τούς  τους  χαλινούς της τέχνης μας.        (ΝΙΤΣΕ)

Η Ελληνική  φυλή  η  σοφωτάτη και   νοημονεστάτη  απ’ όλες η ερωμένη με το φως το χρώμα  και  το σχήμα και με κάθε τι  που  αποτελεί  την χαρά  και  το θέλγητρο της ζωής  γέννησε  με την φαντασία  της μύθους που σπερματικά εμπεριέχουν λογικό νόημα.      (P. DECHATME)

Στο γραμματικό πεδίο η Ελληνική γλώσσα υπερέχει απέναντι σ’ όλες τις άλλες από την ακρίβεια των μορφημάτων της που κάνει καθαρή την δημιουργία λέξεων από την ακρίβεια της συντάξεως που αποδίδει στη νόηση όλη την άξία της ακολουθώντας την σε όλες τις διακυμάνσεις  της. Ουδέποτε  σφυρηλατήθηκε  ωραιότερο εργαλείο για να εκφρασθεί  η ανθρώπινη  σκέψη.  (J. VANDRYES)  ΠΡΥΤΑΝΗΣ  ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ  ΣΧΟΛΗΣ   ΤΟΥ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ  ΠΑΡΙΣΙΩΝ

«….Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να
διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.

Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους
Έλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη
την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι
κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδον πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα
άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση
με τους ηνίοχους (Έλληνες), οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα
στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα.» ΝΙΤΣΕ («Η Γένεση της Τραγωδίας».

Advertisements

One thought on “ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΦΩΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s